Bab 3: Pemilihan dan Penyimpanan Makanan

PENGENALAN

Makanan berasaskan sayuran.

          Makanan boleh dikategorikan kepada makanan segar dan makanan kering.

DEFINISI MAKANAN SEGAR

         Makanan segar ialah makanan yang belum dimasak atau diproses. contoh makanan segar ialah sayur-sayuran, ikan dan daging. Makanan segar mudah rosak kerana kandungan air yang tinggi dan sesuai untuk pembiakan mikroorganisma.

DEFINISI MAKANAN KERING

Rempah-ratus

         Makanan kering ialah makanan yang telah dikeringkan secara menjemur atau menggunakan haba panas. tujuannya adalah untuk mengurangkan kandungan air dalam makanan supaya boleh disimpan lebih lama. contoh makanan kering ialah bijirin dan hasil bijirin, kekacang, rempah dan sayur-sayuran.

MAKANAN SEGAR

Antaranya ialah terung,labu,lada,tomato,peria,timun dan sebagainya.

 

Terdiri daripada bunga kantan,brokoli,bunga kubis dan sebagainya.Pucuk rebung,pucuk paku,tenggek burung,ulam raja dan sebagainya.