Bab 6: Sanitasi Makanan

SANITASI MAKANAN

DEFINISI SANITASI MAKANAN

Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar.

PRINSIP KEBERSIHAN MAKANAN

Kebersihan Diri

  • penyakit
  • rambut
  • tangan
  • pakaian
  • tabiat

Menyediakan Makanan

  • alatan bersih
  • tutup bahan makanan
  • makanan dinyah tos dengan sempurna

Memasak Makanan

  • alatan tidak retak atau sumbing
  • cuci alatan berminyak dengan air panas
  • membuang sisa makanan

Menyaji Makanan

  • guna pekakas yang bersih
  • guna alatan khas menghidang
  • mengambil makanan dengan alat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s